Çeyiz Çıkarma
Küçüklükten itibaren büyük emeklerle hazırlanan çeyizler özel bir törenle gelinin evinden alınır. Kuşluk vakti damat tarafı kadın erkek karışık bir grupla kız evine gelir. Çeyizi beraberlerinde getirdikleri vasıtaya yüklerler. Törenle birlikte çeyizin kızın evinden oğlanın evine götülmesine çeyiz çıkarma denir.
Bahşiş Adettendir
Yıllardır süregelen adetlerden birisi olan bahşişle çeyiz sandığını damat tarafına vermek günümüzde de devam etmektedir. Gelinin erkek kardeşi sandığın üzerine oturur ve damattan bahşiş ister. Bahşişsiz sandığı vermek istemeyen gelinin erkek kardeşi ile damat, aralarında anlaşarak bu konuyu hallederler.
Çeyiz Serme
Çeyiz çıkarıldıktan sonra gelin tarafından bir grup kadın sandıkla ve diğer eşyalarla birlikte çeyiz sermek için oğlan evine giderler. Çeyiz serme işlemini genellikle gelin tarafından gelen kadınlar gerçekleştirirler. Gelin tarafından gelen kadınlar genellikle gelinin yakın akrabalarıdır.
Çeyiz Sermek Ustalık İster
Çeyiz serme işlemi gerçekten ustalık isteyen bir iştir. Genellikle çevrede bunları iyi bilen kadınlar bulunur. Geline ait bir odada gelinin çeyizleri muntazam bir şekilde sergilenir. Oyalar, işlemeler, havlu kenarları, nakışlar ve daha bir çok el emeği, göz nuru eşyalar düzenli bir şekilde görselliğe önem verilerek incelenmek üzere açılır. Gelin odası bu şekilde süslendikten sonra da "çeyiz altı" olarak bilinen eğlence başlar. Orada bulunan kadınlar bu eğlencede hep birlikte kaynaşarak oyun oynarlar ve yemek yerler.
Çeyiz çıkarma, serme ve süsleme geleneğine günümüzde de çok önem verilmektedir. Kadınların ne kadar ince düşünceli olduğu, sanatkar ruha sahip olduğu ve el becerisinin yüksek olduğu yaptığı çeyizlerle kanıtlanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder